Safranbolu Hakkında

Tarihi değerleri, kent kültürü, yaşam tarzı, gelenek ve görenekleri, konak ve evleri, doğal güzellikleri ile Safranbolu, turizm açısından ülkemizin gözde kentlerinden birisidir. Klasik osmanlı kent mimarisini yansıtan tarihi evleri ile ünlü olan şehir, bu özelliği ile 17 Aralık 1994 yılından beri Dünya Miras Listesi'nde yer alan kültürel varlıklardan biridir. Safranbolu ismini bölgede yetişen nadir bir bitki olan safran bitkisinden alır.

Safranbolu Yemeniciler Çarşısı Arastası
Yemeniciler Çarşısı Arastası, Safranbolu'da görmeniz gereken tarihi bir yerdir. Eskiden günümüzdeki alışveriş merkezlerinin işlevini gören bu çarşılar, Safranbolu gibi turistik yerlerde ilgi çekici olması nedeniyle restore edilip ayakta tutulmaya çalışılmaktadır.

Köprülü Mehmet Paşa Camii
Köprülü Mehmet Paşa Camii, hem sahip olduğu tarihiyle hem de dış mimarisi ve iç dekorasyonuyla mistik bir çekim gücüne sahiptir. Cami, 1662 yılında Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa'nın isteği üzerine inşa edilmiştir. Camiye ulaşmak oldukça kolaydır. Çeşme Mahallesi'ndeki Safranbolu Çarşısı'nın içerisinde yer alır. 17. yüzyıl mimarisinin önemli örneklerinden biri olan cami, günümüze kadar iki kez restorasyon döneminden geçmiştir.

Hıdırlık Tepesi
Burayı önemli kılan, Safranbolu'nun cezbedici tarihi konakları ve bu konakların bulunduğu Arnavut kaldırımlı sokakları önünüzde hiç bir engel olmadan kuş bakışı görebilmenizdir.

Bulak Mağarası
65-200 milyon yıl öncesine dayanan tarihe sahip olmakla birlikte üç kattan oluşmaktadır. En alt katında her mevsim akış halinde olan bir dere bulunmaktadır ve burada çıkan sular Safranbolu'da içme suyu olarak tüketilmektedir. Orta katı ise 1200 metre uzunluğunda olmakla birlikte değişik renklerle oluşmuş damlataş, sarkıt, dikit ve sütunlar göz doldurmaktadır. En görkemli katı orta kattır. Suyun açığa çıktığı kaynak giriş son katta bulunur.
En çok araştırma yapılan ve turizm açısından fazlasıyla gelişmiş olan Bulak Mağarası insan sağlığına zararlı hiçbir madde bulunmamıştır.

Yörük Köyü
Safranbolu'nun minyatürü gibi olan Yörük Köyü'nde en eski konak 450 yıllıktır ve konak "Onbaşıgil Evi" olarak adlandırılmaktadır. Köy, 1997 yılında koruma altına alınmış olup, Sit alanı olarak ilan edilmiştir. Yörük Köyü, Safranbolu ilçesine 20 kilometrelik bir mesafede yer alır. Köye girdiğiniz an koca bir açık hava müzesi sizleri bekliyor olacak. Evlerin duvarlarına gizlenmiş koca bir tarihe yolculuk yapmak sizleri fazlasıyla etkileyecek. Son zamanlarda sıkça ziyaret edilmektedir Yörük Köyü. Özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsiminde yoğun bir ziyaretçi potansiyeline sahiptir.

Cam Teras
Kanyonlarıyla ünlü Safranbolu’nun en güzel kanyonlarından biri olan Tokatlı Kanyonu‘nun üzerine kurulmuş olan Cam Teras, bu muhteşem doğal güzelliği havadan seyretmek isteyenlere için çok güzel bir mekan.

İncekaya Su Kemeri
Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılan eser, ilçe merkezine 7,5 km uzaktadır. İncekaya köyündeki su kemeri 116 metre uzunluğunda, 6 kemerli görkemli bir yapıdır. Su kaynağından ilçeye su getirilmesine yarayan kemer 110-120 cm genişliktesir. Altındaki Tokatlı Dereside kanyon gezisi için ideal bir parkurdur. Restore edilen su kemeri'nin altında çeşitli etkinlikler için sahne ve oturma yerleri yapılmıştır.

Arkeolojik Alanlar
Hacılarobası, Çavuşlar, Üçbölük, Akören ve Aşağı Güney köylerinde çok sayıda Kaya Mezarı bulunmaktadır. İlçe merkezi ile çevrede tümülüsler vardır.

Saat Kulesi
Padişah III.Selim'in Safranbolu'lu Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 1797 yılında yaptırılmıştır. Kare planlıdır, saat zembereksizdir. Yapı restore edilmiş olup, Cuma, cumartesi ve Pazar günleri geziye açıktır.

Cinci Hamamı
Çarşı içinde Kazdağlıoğlu meydanındadır. Padişah I. İbrahim zamanında Kazasker olan Safranbolu'lu Cinci Hoca (Karabaşzade Hüseyin Efendi) tarafından 1645 yılında yaptırılmıştır. Halen hizmet vermekte olan hamam, kadın ve erkeklere ait iki bölümden oluşur.